GÜL MİLLİ TARIM POLİTİKASINDA YERİNİ ALMALIDIR

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.10.2020 - 15:22, Güncelleme: 16.10.2020 - 15:22
 

GÜL MİLLİ TARIM POLİTİKASINDA YERİNİ ALMALIDIR

İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, meclise sunduğu araştırma önergesinde gülün milli ürün olması gerektiğini söyledi.
İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, meclise sunduğu araştırma önergesinde gülün milli ürün olması gerektiğini söyledi. Cesur, gül üreticisine herhangi bir doğrudan destek, prim ödemesi veya Gülbirliğe rekabet gücünü artıracak, maliyetlerini düşürecek herhangi bir devlet desteği yapılmadığına dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı: Çözüm olarak maliyetleri düşürecek doğrudan desteklerin, gül çiçeğinden elde edilen ürünlerin ihracatına yapılacak desteklerin, birlik ve kooperatiflere ürün teslimatı yapan ortaklarına yapılabilecek ürün alım desteğinin düşünülebileceğini belirtti. Cesur, Gül’ü korumanın yolunun gül çiçeği üretiminin Milli Tarım Politikası’nda yer alarak desteklenmesinden geçtiğinin de altını çizdi. İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması isteği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin tam metni: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA Gül (yağlık) Isparta’da ilk defa 1888 yılında İsmail Efendi tarafından 30 dönüm olarak dikilmiş ve ilk yağ eldesi 1892 yılında yapılmıştır. 1935 yılına kadar imbik usulüyle damıtma işlemi yapılırken ilk fabrika 1935 yılında kurulmuştur. 1954 yılında 9 ayrı gül kooperatifi tek çatı altında toplanarak bugünkü GÜLBİRLİK kurulmuştur. Isparta ilimizde tarımın stratejik ürünleri sıralamasında birinci sırada yer alan Gül (Yağlık) üretimi Türkiye sıralamasında da birinci konumundadır. 2019 yılı verileri baz alındığında Türkiye’de 16.560 ton Gül (Yağlık) üretim gerçekleştirilmiş olup Isparta ilimize ait Gül üretimi verileri ise 14.097 ton ile Türkiye’nin %85’ini oluşturmaktadır. Gül (Yağlık) üretimini İlçe bazlı 2019 yılı verilerine göre incelediğimizde Isparta Merkez’de 3.956 da 1.701 ton, Keçiborlu İlçemizde 17.200 da alanda 7.307 ton, Gönen’de 5.100 da alanda 2.295 ton, Eğirdir İlçemizde 2.200 da alanda 1.320 ton ve Uluborlu’da 1.250 da alanda 688 ton Gül (Yağlık) üretimi gerçekleştiği görülmektedir. Isparta ili genelinde yaklaşık 10.000 aile gül üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son dönemlerde üretici ve birlik arasında yaşanan olumsuzluklar, düşük fiyattan gül çiçeği alımları nedeni ile gül üreticileri ekonomik anlamda zor durumda kalmaktadır. Gül çiçeği toplatma işçi maliyetleri, budama, ilaç, mazot, gübre gibi ana maliyet kalemleri kg başına 6-7 TL olarak hesaplanmaktadır. Ancak Gülün düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Ayrıca gül üretimine yönelik gerekli desteklerin verilmemesi küresel rekabette Isparta Gülü’nün geriye düşmesine sebep olmakta, ülkemizdeki gül üreticilerinim ve gül ekonomisinin gelecekte daha da olumsuz etkilemesi riskini getirmektedir. Gül üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim. 15/10/2020 Dr. Aylin CESUR Isparta Milletvekili
İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, meclise sunduğu araştırma önergesinde gülün milli ürün olması gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, meclise sunduğu araştırma önergesinde gülün milli ürün olması gerektiğini söyledi.

Cesur, gül üreticisine herhangi bir doğrudan destek, prim ödemesi veya Gülbirliğe rekabet gücünü artıracak, maliyetlerini düşürecek herhangi bir devlet desteği yapılmadığına dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı: Çözüm olarak maliyetleri düşürecek doğrudan desteklerin, gül çiçeğinden elde edilen ürünlerin ihracatına yapılacak desteklerin, birlik ve kooperatiflere ürün teslimatı yapan ortaklarına yapılabilecek ürün alım desteğinin düşünülebileceğini belirtti.

Cesur, Gül’ü korumanın yolunun gül çiçeği üretiminin Milli Tarım Politikası’nda yer alarak desteklenmesinden geçtiğinin de altını çizdi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması isteği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin tam metni:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Gül (yağlık) Isparta’da ilk defa 1888 yılında İsmail Efendi tarafından 30 dönüm olarak dikilmiş ve ilk yağ eldesi 1892 yılında yapılmıştır. 1935 yılına kadar imbik usulüyle damıtma işlemi yapılırken ilk fabrika 1935 yılında kurulmuştur. 1954 yılında 9 ayrı gül kooperatifi tek çatı altında toplanarak bugünkü GÜLBİRLİK kurulmuştur.

Isparta ilimizde tarımın stratejik ürünleri sıralamasında birinci sırada yer alan Gül (Yağlık) üretimi Türkiye sıralamasında da birinci konumundadır. 2019 yılı verileri baz alındığında Türkiye’de 16.560 ton Gül (Yağlık) üretim gerçekleştirilmiş olup Isparta ilimize ait Gül üretimi verileri ise 14.097 ton ile Türkiye’nin %85’ini oluşturmaktadır.

Gül (Yağlık) üretimini İlçe bazlı 2019 yılı verilerine göre incelediğimizde Isparta Merkez’de 3.956 da 1.701 ton, Keçiborlu İlçemizde 17.200 da alanda 7.307 ton, Gönen’de 5.100 da alanda 2.295 ton, Eğirdir İlçemizde 2.200 da alanda 1.320 ton ve Uluborlu’da 1.250 da alanda 688 ton Gül (Yağlık) üretimi gerçekleştiği görülmektedir.

Isparta ili genelinde yaklaşık 10.000 aile gül üretimi ile geçimini sürdürmektedir. Son dönemlerde üretici ve birlik arasında yaşanan olumsuzluklar, düşük fiyattan gül çiçeği alımları nedeni ile gül üreticileri ekonomik anlamda zor durumda kalmaktadır. Gül çiçeği toplatma işçi maliyetleri, budama, ilaç, mazot, gübre gibi ana maliyet kalemleri kg başına 6-7 TL olarak hesaplanmaktadır. Ancak Gülün düşük fiyattan alıcı bulması üreticilerimizi zor bir duruma sokmaktadır. Ayrıca gül üretimine yönelik gerekli desteklerin verilmemesi küresel rekabette Isparta Gülü’nün geriye düşmesine sebep olmakta, ülkemizdeki gül üreticilerinim ve gül ekonomisinin gelecekte daha da olumsuz etkilemesi riskini getirmektedir. Gül üreticilerimizin yaşadığı problemlerin tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması adına Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim. 15/10/2020

Dr. Aylin CESUR
Isparta Milletvekili

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.