Isparta'daki Kiliseler turizme Kazandırılıyor

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.11.2020 - 17:24, Güncelleme: 13.11.2020 - 17:24
 

Isparta'daki Kiliseler turizme Kazandırılıyor

Isparta’nın tarihimiz açısından büyük önem taşıyan 1860-1750’li yıllarda yapılan şehir merkezimizdeki 2 kilise nihayet farekedildi. Isparta Belediyesi, kaderine terk edilen kiliselere sahip çıkıyor.
Isparta’nın tarihimiz açısından büyük önem taşıyan 1860-1750’li yıllarda yapılan şehir merkezimizdeki 2 kilise nihayet farekedildi. Isparta Belediyesi, kaderine terk edilen kiliselere sahip çıkıyor. Kiliselerin tahsisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay çıktı. Belediye Başkanı Başdeğirmen, Doğancı Mahallesi ve Turan Mahallesi’ndeki kiliseleri sosyal, kültürel ve turizm hayatına kazandıracaklarını açıkladı. Başdeğirmen, şu açıklamayı yaptı: “Isparta’da 2 kilisemiz var. Çok değerli. Belediye olarak tahsisini istedik. Onay verdiler. İkisini de inşallah ikisine de restore edeceğiz. Bir tanesini bilim müzesi yapacağız. Üniversitemizde çok güzel eserler var. Kelebekler, böcekler burada sergilenebilir. Çocuklarımız için güzel bir mekan olacak. Diğer kilisemizi sanatsal, kültürel etkinlikler için ayırabiliriz. Çay, kahve ve benzeri sosyal faaliyetler için kullanabileceğiz. Misafirlerimizi götürebileceğimiz bir mekan haline getireceğiz.” Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi: Isparta’nın eski yerleşme yerlerinden olan Turan Mahallesindedir. 1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Ana aksı kuzey-güney istikametinde olan kilise dikdörtgen planlı, üç nefli ve apsislidir. 15 x 26 m ölçülerindeki yapının kuzey, batı ve doğudan birer giriş kapısı vardır. Tavan ahşaptan yapılmış olup, dışı harçla sıvanmış çapraz tonozla örtülüdür ve on sütun üzerine oturur. Sütunların içi ahşap dışı sıvalıdır. Sütunlar kaidesiz ve korint başlıklıdır. Apsis, tabanı ana mekandan 70 cm daha yüksektedir. Apsis altta üç büyük üstte üç küçük pencere ile aydınlatılmaktadır. Apsis dışta beşgendir. Pencere pervazları dıştan kesme taşlarla kemerli yapılmıştır. Yapı l993 yılında Göller Bölgesi Projesi dahilinde restorasyon kapsamına alınmış; fakat; fazla bir çalışma yapılamamıştır. 1999 yılında kilisenin çatısı tamamiyle yenilenmiştir. Aya Ishotya (Yorgi) Kilisesi: Doğancı Mahallesinde yer alan kilisenin yapım tarihi 1857-1860 yılıdır. Bununla ilgili giriş kapısı üzerinde bulunan kitabe bugün Isparta Müzesinde bulunmaktadır. Yazıt Rum alfabesi ile Türkçe yazılmıştır. Doğu-batı yönünde uzanan yapı dikdörtgen planlı üç nefli, apsisli ve nartekslidir. Dış duvarlar yerel taş kövke ile yapılmıştır. Batı, kuzey ve güneyden birer girişi vardır. Kuzey girişi üzerinde dışarı taşkın ve iki sütun üzerine oturan yağmurluk vardır. Yapının çatısı kövkeden çapraz tonozla örtülüdür. Neflerin yükseltisi çatıda izlenir. Narteks iki kısımdır. Narteks önündeki çan kulesinin çanı bugün Isparta Müzesinde yer alır. Çanın yapım tarihi 1903 yılıdır. Çatıdaki pencereler üçgen alınlıklı dikdörtgen ve yuvarlaktırlar. Apsis doğu yönünde olup, tabandan 60 cm yüksekliktedir. Apsis tabanı çay taşlarıyla döşenmiştir. Apsis dışta beş kenarlıdır. Sütunlar ve yan duvarlar alçı ile sıvanmış, resimlerle süslenmiştir.
Isparta’nın tarihimiz açısından büyük önem taşıyan 1860-1750’li yıllarda yapılan şehir merkezimizdeki 2 kilise nihayet farekedildi. Isparta Belediyesi, kaderine terk edilen kiliselere sahip çıkıyor.

Isparta’nın tarihimiz açısından büyük önem taşıyan 1860-1750’li yıllarda yapılan şehir merkezimizdeki 2 kilise nihayet farekedildi. Isparta Belediyesi, kaderine terk edilen kiliselere sahip çıkıyor. Kiliselerin tahsisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay çıktı. Belediye Başkanı Başdeğirmen, Doğancı Mahallesi ve Turan Mahallesi’ndeki kiliseleri sosyal, kültürel ve turizm hayatına kazandıracaklarını açıkladı. Başdeğirmen, şu açıklamayı yaptı:

“Isparta’da 2 kilisemiz var. Çok değerli. Belediye olarak tahsisini istedik. Onay verdiler. İkisini de inşallah ikisine de restore edeceğiz. Bir tanesini bilim müzesi yapacağız. Üniversitemizde çok güzel eserler var. Kelebekler, böcekler burada sergilenebilir. Çocuklarımız için güzel bir mekan olacak. Diğer kilisemizi sanatsal, kültürel etkinlikler için ayırabiliriz. Çay, kahve ve benzeri sosyal faaliyetler için kullanabileceğiz. Misafirlerimizi götürebileceğimiz bir mekan haline getireceğiz.”

Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi: Isparta’nın eski yerleşme yerlerinden olan Turan Mahallesindedir. 1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Ana aksı kuzey-güney istikametinde olan kilise dikdörtgen planlı, üç nefli ve apsislidir. 15 x 26 m ölçülerindeki yapının kuzey, batı ve doğudan birer giriş kapısı vardır. Tavan ahşaptan yapılmış olup, dışı harçla sıvanmış çapraz tonozla örtülüdür ve on sütun üzerine oturur. Sütunların içi ahşap dışı sıvalıdır. Sütunlar kaidesiz ve korint başlıklıdır. Apsis, tabanı ana mekandan 70 cm daha yüksektedir. Apsis altta üç büyük üstte üç küçük pencere ile aydınlatılmaktadır. Apsis dışta beşgendir. Pencere pervazları dıştan kesme taşlarla kemerli yapılmıştır. Yapı l993 yılında Göller Bölgesi Projesi dahilinde restorasyon kapsamına alınmış; fakat; fazla bir çalışma yapılamamıştır. 1999 yılında kilisenin çatısı tamamiyle yenilenmiştir.

Aya Ishotya (Yorgi) Kilisesi: Doğancı Mahallesinde yer alan kilisenin yapım tarihi 1857-1860 yılıdır. Bununla ilgili giriş kapısı üzerinde bulunan kitabe bugün Isparta Müzesinde bulunmaktadır. Yazıt Rum alfabesi ile Türkçe yazılmıştır. Doğu-batı yönünde uzanan yapı dikdörtgen planlı üç nefli, apsisli ve nartekslidir. Dış duvarlar yerel taş kövke ile yapılmıştır. Batı, kuzey ve güneyden birer girişi vardır. Kuzey girişi üzerinde dışarı taşkın ve iki sütun üzerine oturan yağmurluk vardır. Yapının çatısı kövkeden çapraz tonozla örtülüdür. Neflerin yükseltisi çatıda izlenir. Narteks iki kısımdır. Narteks önündeki çan kulesinin çanı bugün Isparta Müzesinde yer alır. Çanın yapım tarihi 1903 yılıdır. Çatıdaki pencereler üçgen alınlıklı dikdörtgen ve yuvarlaktırlar. Apsis doğu yönünde olup, tabandan 60 cm yüksekliktedir. Apsis tabanı çay taşlarıyla döşenmiştir. Apsis dışta beş kenarlıdır. Sütunlar ve yan duvarlar alçı ile sıvanmış, resimlerle süslenmiştir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.