“Tıbbi-Aromatik Bitkiler Demostrasyon ve Turizm Bahçesi”ne 7 Bin Bitki Fidesi Dikildi

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.02.2021 - 14:51, Güncelleme: 09.02.2021 - 14:51
 

“Tıbbi-Aromatik Bitkiler Demostrasyon ve Turizm Bahçesi”ne 7 Bin Bitki Fidesi Dikildi

Süleyman Demirel Üniversitesi ile MTM Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında imzalanan protokol kapsamında SDÜ Doğu Yerleşkesinde oluşturulan “Tıbbi-Aromatik Bitkiler Demostrasyon ve Turizm Bahçesi”ne 7 bin fide dikildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi ile MTM Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında imzalanan protokol kapsamında SDÜ Doğu Yerleşkesinde oluşturulan “Tıbbi-Aromatik Bitkiler Demostrasyon ve Turizm Bahçesi”ne 7 bin fide dikildi. Proje çerçevesinde farklı alanlara dikimi yapılacak olan ilimiz tıbbi aromatik bitkilerin ilk kısmı toprakla buluştu. İlk aşama dikimlerde, farklı türlerde 3 bin 500 kök lavanta, yaklaşık bin kök biberiye, bin 500 kök Anadolu adaçayı ve tıbbi adaçayı dikimleri gerçekleştirildi. Proje ile Isparta’nın tıbbi-aromatik bitki sektörünün gelişimine öncülük etmesi ve bu alanlardan katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi amaçlanıyor. Üniversitemiz Doğu Yerleşkesinde bulunan 10 bin m2’lik alanda hayata geçirilen proje kapsamında; iyi tarım uygulamaları ve düşük girdi maliyetleri ile ekolojik tarıma uygun üretim teknikleri kullanılarak büyük ölçekli tıbbi-aromatik bitkiler yetiştirilerek bölge çiftçisi için de bir demostrasyon bahçesi teşkil etmesi hedefleniyor. Yerleşke içerisinde belirlenen dikim alanında yıl içinde farklı dönemlerde çiçeklenen bitki türlerinden oluşacak bahçenin kurulumu ile önümüzdeki yıllarda giderek popüler hale gelecek olan diğer bahçelerin de SDÜ ve bölgenin tanınırlığına katkı sağlaması bekleniyor. Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi(SUDUM) Müdürü Prof. Dr. Serdar Sezer, MTM Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından SDÜ yerleşkesinde ve Isparta’nın farklı yerlerinde kurulması planlanan peyzaj görselliği ve turizm değeri yüksek demostrasyon bahçelerinin kurulmasının hem Üniversitemizin hem de Isparta’nın tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti. Prof. Dr. Sezer, bahçelerden elde edilecek ham mamullerden katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi ile ilgili Süleyman Demirel Üniversitesi, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUDUM) bünyesinde disiplinler arası Ar&Ge faaliyetleri gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi. SDÜ- sanayi işbirliği ile gerçekleştirilmekte olan “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Demostrasyon Bahçesi Kurulum Projesi” kapsamında ilk adım olarak Doğu Kampusu girişinin sol tarafında bulunan 10 dekarlık araziye; farklı cins ve türlerde yaklaşık 7 bin tıbbi-aromatik bitki fidelerinin dikim işlemleri, Uzman Peyzaj Mimarı Faruk Kaya denetimindeki ekip tarafından gerçekleştirildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi ile MTM Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında imzalanan protokol kapsamında SDÜ Doğu Yerleşkesinde oluşturulan “Tıbbi-Aromatik Bitkiler Demostrasyon ve Turizm Bahçesi”ne 7 bin fide dikildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi ile MTM Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında imzalanan protokol kapsamında SDÜ Doğu Yerleşkesinde oluşturulan “Tıbbi-Aromatik Bitkiler Demostrasyon ve Turizm Bahçesi”ne 7 bin fide dikildi. Proje çerçevesinde farklı alanlara dikimi yapılacak olan ilimiz tıbbi aromatik bitkilerin ilk kısmı toprakla buluştu. İlk aşama dikimlerde, farklı türlerde 3 bin 500 kök lavanta, yaklaşık bin kök biberiye, bin 500 kök Anadolu adaçayı ve tıbbi adaçayı dikimleri gerçekleştirildi.

Proje ile Isparta’nın tıbbi-aromatik bitki sektörünün gelişimine öncülük etmesi ve bu alanlardan katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi amaçlanıyor. Üniversitemiz Doğu Yerleşkesinde bulunan 10 bin m2’lik alanda hayata geçirilen proje kapsamında; iyi tarım uygulamaları ve düşük girdi maliyetleri ile ekolojik tarıma uygun üretim teknikleri kullanılarak büyük ölçekli tıbbi-aromatik bitkiler yetiştirilerek bölge çiftçisi için de bir demostrasyon bahçesi teşkil etmesi hedefleniyor. Yerleşke içerisinde belirlenen dikim alanında yıl içinde farklı dönemlerde çiçeklenen bitki türlerinden oluşacak bahçenin kurulumu ile önümüzdeki yıllarda giderek popüler hale gelecek olan diğer bahçelerin de SDÜ ve bölgenin tanınırlığına katkı sağlaması bekleniyor.

Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi(SUDUM) Müdürü Prof. Dr. Serdar Sezer, MTM Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından SDÜ yerleşkesinde ve Isparta’nın farklı yerlerinde kurulması planlanan peyzaj görselliği ve turizm değeri yüksek demostrasyon bahçelerinin kurulmasının hem Üniversitemizin hem de Isparta’nın tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Sezer, bahçelerden elde edilecek ham mamullerden katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi ile ilgili Süleyman Demirel Üniversitesi, Doğal Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUDUM) bünyesinde disiplinler arası Ar&Ge faaliyetleri gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

SDÜ- sanayi işbirliği ile gerçekleştirilmekte olan “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Demostrasyon Bahçesi Kurulum Projesi” kapsamında ilk adım olarak Doğu Kampusu girişinin sol tarafında bulunan 10 dekarlık araziye; farklı cins ve türlerde yaklaşık 7 bin tıbbi-aromatik bitki fidelerinin dikim işlemleri, Uzman Peyzaj Mimarı Faruk Kaya denetimindeki ekip tarafından gerçekleştirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.