İnsuyu Mağarası’nın ziyarete kapalı galerilerinde ve göllerde etüd çalışması

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.03.2021 - 15:55, Güncelleme: 29.03.2021 - 15:55
 

İnsuyu Mağarası’nın ziyarete kapalı galerilerinde ve göllerde etüd çalışması

1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası unvanına sahip İnsuyu Mağarasındaki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Burdur Valiliğine sunulacak olan mağara içi etüt ve tespit çalışma sonuçlarının İnsuyu Mağarasının ziyaretçi yönetimi ve memnuniyetine katkı sağlaması hedefleniyor.
Burdur’a 13 kilometre mesafede Burdur-Antalya yolu üzerinde Çatağıl Köyü sınırları içerisinde yer alan mağaranın yaklaşık 500 metrelik kesimi ziyaretçiye açık. Mağara içerisindeki galerilerin toplam uzunluğunun 2012 yılındaki haritalama çalışmaları ile 8 bin 350 metre olduğu tespit edildi. İnsuyu Mağarası her yönde uzanan karmaşık galeri sistemleri ile Labirent Mağara niteliği taşıyor. İçerisindeki 9 göl ile üne kavuşan İnsuyu Mağarasında, son yıllarda yaşanan küresel ısınmanın da etkisiyle göllerdeki su seviyelerinde düşüşler ve kurumalar yaşandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasında 2012 yılında imzalanan protokol ile mağaranın rehabilitasyonu için ilgili kurumlar tarafından çalışmalar başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından mağara ekosistemine uyumlu hale getirilen mağara içi aydınlatması ve Burdur Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mağara giriş alanında yapılan yeni tesisler ve peyzaj düzenlemesi ile mağara ve çevresinin ihtiyaç duyduğu iyileştirme çalışmaları yapıldı. Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı çalışmaları kapsamında Mağara Turizmi potansiyelini arttırmak, ziyaretçi deneyimini iyileştirmek ve ziyaretçilerin doğa koruma bilincinde farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyelerinin katılımıyla mağara içerisindeki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirdi. Burdur Valiliğine sunulacak olan mağara içi etüt ve tespit çalışma sonuçlarının İnsuyu Mağarasının ziyaretçi yönetimi ve memnuniyetine katkı sağlaması hedeflendiği bildirildi.
1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası unvanına sahip İnsuyu Mağarasındaki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Burdur Valiliğine sunulacak olan mağara içi etüt ve tespit çalışma sonuçlarının İnsuyu Mağarasının ziyaretçi yönetimi ve memnuniyetine katkı sağlaması hedefleniyor.

Burdur’a 13 kilometre mesafede Burdur-Antalya yolu üzerinde Çatağıl Köyü sınırları içerisinde yer alan mağaranın yaklaşık 500 metrelik kesimi ziyaretçiye açık. Mağara içerisindeki galerilerin toplam uzunluğunun 2012 yılındaki haritalama çalışmaları ile 8 bin 350 metre olduğu tespit edildi. İnsuyu Mağarası her yönde uzanan karmaşık galeri sistemleri ile Labirent Mağara niteliği taşıyor.

İçerisindeki 9 göl ile üne kavuşan İnsuyu Mağarasında, son yıllarda yaşanan küresel ısınmanın da etkisiyle göllerdeki su seviyelerinde düşüşler ve kurumalar yaşandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasında 2012 yılında imzalanan protokol ile mağaranın rehabilitasyonu için ilgili kurumlar tarafından çalışmalar başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından mağara ekosistemine uyumlu hale getirilen mağara içi aydınlatması ve Burdur Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mağara giriş alanında yapılan yeni tesisler ve peyzaj düzenlemesi ile mağara ve çevresinin ihtiyaç duyduğu iyileştirme çalışmaları yapıldı.

Doğa Turizmi Uygulama Eylem Planı çalışmaları kapsamında Mağara Turizmi potansiyelini arttırmak, ziyaretçi deneyimini iyileştirmek ve ziyaretçilerin doğa koruma bilincinde farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyelerinin katılımıyla mağara içerisindeki ziyarete kapalı galerilerde ve göllerde etüt ve tespit çalışmaları gerçekleştirdi.

Burdur Valiliğine sunulacak olan mağara içi etüt ve tespit çalışma sonuçlarının İnsuyu Mağarasının ziyaretçi yönetimi ve memnuniyetine katkı sağlaması hedeflendiği bildirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.