Türkiye'de İlk kez SDÜ Tıp Fakültesinde yapıldı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.04.2021 - 18:02, Güncelleme: 14.04.2021 - 18:02
 

Türkiye'de İlk kez SDÜ Tıp Fakültesinde yapıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Türkiye’de erişkin yaşta Ebstein anomalisine yönelik yapılan ilk 3 boyutlu ameliyat gerçekleştirdi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Türkiye’de erişkin yaşta Ebstein anomalisine yönelik yapılan ilk 3 boyutlu ameliyat gerçekleştirdi. Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, “200 bin canlı doğumda bir görülen, son derece nadir bir hastalıktır. Bizler bu ameliyatı başarı ile gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz” dedi.  41 yaşında hastanın çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma şikâyetleri ile SDÜ Hastanesine başvurduğunu belirten Prof. Dr. İbrişim, “Hastamız Kardiyoloji kliniğince Ebstein anomalisi (doğuştan kalp hastalığı) tanısı aldı. Tarafımızca da değerlendirilen hastaya ameliyat kararı verildi. Ebstein anomalisi 200 bin canlı doğumda bir görülen, son derece nadir bir hastalıktır. Hastalıkta sağ karıncık ile kulakçık arasındaki kapakta anomali mevcuttur. 3 yaprakçıklı kapakta iki yaprakçığın gerekenden daha aşağıda yer alarak şiddetli yetmezliğe neden olmaktadır.” diye konuştu. Yetmezlik sonucu sağ kalbin ileri derecede bozularak hastanın yaşam konforunu ve süresini kısıtladığını söyleyen Prof. Dr. İbrişim, şunları kaydetti: “Hastamıza 3 boyutlu ameliyat prosedürü (cone rekonstrüksiyonu) planladık. Bu prosedür diğer tekniklere göre hastanın normal fizyolojisine daha çok uymakta ve çalışma şekli ile daha fonksiyonel olmaktadır. Hastamızı operasyon sonrası gayet sağlıklı ve mutlu bir şekilde takibini yaparak taburcu ettik. Türkiye’de erişkin yaşta Ebstein anomalisine yönelik yapılan ilk 3 boyutlu ameliyat olarak görmekteyiz. Bilimsel literatürü bakıldığında bu ameliyatın yapıldığını gösteren makale bulunmamaktadır. Biz de bu ameliyatı başarı ile gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz.” Tedavi için SDÜ Hastanesine başvuran ve il dışından gelen 41 yaşındaki hasta da başta Prof. Dr. Erdoğan İbrişim olmak üzere tüm ekibe sonsuz teşekkürlerini iletti.
Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Türkiye’de erişkin yaşta Ebstein anomalisine yönelik yapılan ilk 3 boyutlu ameliyat gerçekleştirdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Türkiye’de erişkin yaşta Ebstein anomalisine yönelik yapılan ilk 3 boyutlu ameliyat gerçekleştirdi.

Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, “200 bin canlı doğumda bir görülen, son derece nadir bir hastalıktır. Bizler bu ameliyatı başarı ile gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz” dedi. 

41 yaşında hastanın çarpıntı, nefes darlığı, çabuk yorulma şikâyetleri ile SDÜ Hastanesine başvurduğunu belirten Prof. Dr. İbrişim, “Hastamız Kardiyoloji kliniğince Ebstein anomalisi (doğuştan kalp hastalığı) tanısı aldı. Tarafımızca da değerlendirilen hastaya ameliyat kararı verildi. Ebstein anomalisi 200 bin canlı doğumda bir görülen, son derece nadir bir hastalıktır. Hastalıkta sağ karıncık ile kulakçık arasındaki kapakta anomali mevcuttur. 3 yaprakçıklı kapakta iki yaprakçığın gerekenden daha aşağıda yer alarak şiddetli yetmezliğe neden olmaktadır.” diye konuştu.

Yetmezlik sonucu sağ kalbin ileri derecede bozularak hastanın yaşam konforunu ve süresini kısıtladığını söyleyen Prof. Dr. İbrişim, şunları kaydetti: “Hastamıza 3 boyutlu ameliyat prosedürü (cone rekonstrüksiyonu) planladık. Bu prosedür diğer tekniklere göre hastanın normal fizyolojisine daha çok uymakta ve çalışma şekli ile daha fonksiyonel olmaktadır. Hastamızı operasyon sonrası gayet sağlıklı ve mutlu bir şekilde takibini yaparak taburcu ettik. Türkiye’de erişkin yaşta Ebstein anomalisine yönelik yapılan ilk 3 boyutlu ameliyat olarak görmekteyiz. Bilimsel literatürü bakıldığında bu ameliyatın yapıldığını gösteren makale bulunmamaktadır. Biz de bu ameliyatı başarı ile gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz.”

Tedavi için SDÜ Hastanesine başvuran ve il dışından gelen 41 yaşındaki hasta da başta Prof. Dr. Erdoğan İbrişim olmak üzere tüm ekibe sonsuz teşekkürlerini iletti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.