Gül Hasadında işçi sıkıntısı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.06.2021 - 13:37, Güncelleme: 09.06.2021 - 13:37
 

Gül Hasadında işçi sıkıntısı

Gül çiçeğini hasat edecek işçi bulmakta zorluk çektiklerine değinen Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Ali Doğan, bunun sebebinin ise herkesin gül dikmesine bağladı.
Gül çiçeğini hasat edecek işçi bulmakta zorluk çektiklerine değinen Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Ali Doğan, bunun sebebinin ise herkesin gül dikmesine bağladı.Hava sıcaklıklarının artması nedeniyle gülçiçeğin de rekoltenin düştüğünü belirten Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Doğan, rekoltede %40 düşüş olduğunu ifade etti.“Sıcakların olmasından dolayı bu yıl 3-5 gün erken geldi. Bu üreticiler açısından da iyi olmadı. Sıcaklardan dolayı üreticinin de yüzü gülmedi. Verim en az %40 düştü. Kendi ürettiğim gül geçen yıl 83 ton gelmişti bu yıl 50 ton olmadı daha. Bundan dolayı üreticilerde mağdur ,sanayici de umduğunu bulamadı. Umarım İlerisinde fiyatlarda iyi bir durum olur.” Pandemi sürecinin gül yağı satışlarını etkilediğini belirten Ticaret Borsası Meclis Başkanı Doğan gülçiçeği üreticisi ve sanayicisine destek beklediklerini kaydetti.Doğan, “Geçen yıllara nazaran 2 yıldır yurtdışına gidemiyoruz Pazar aramaya. Gidemediğimizden dolayı da mallar satılmıyor elimizde kaldı. Bütün sanayicilerin malları elinde kaldı. Bu yıl gül sezonu bitmek üzere hala Pazar yok. Yurtdışından istek de gelmiyor. Yazışmalarımızı yapıyoruz ama herhangi bir istek yok. Gül üreticisi ve sanayicisine destek bekliyoruz devletimiz tarafından. İnşallah bu yıl yaparlar. Fındığa her şeye destek veriyorlar ama madem Isparta güller diyarı gülümüze üreticiye sanayiciye destek verilmiyor. Bundan dolayı da hem üretici mağdur hem sanayici mağdur. Girdiler ikiye katladı sanayicinin. Doğalgaz, elektrik, su, işletme giderleri ikiye katladı. İşçileri geçen yıl 100 liraya çalıştırıyorduk şuanda 140 lira veriyoruz işçiye.” Gülçiçeğini hasat edecek işçi bulmakta zorluk çektiklerine değinen Doğan, bunun sebebinin ise herkesin gül dikmesine bağladı.Doğan, “İşçilik gül toplatma ayrıntılı bir olay. Bütün arkadaşlar çok sıkıntı çekiyor işçi bulmakta. Suriyelilerin elinde kaldık. Onlarda öğrendiler Türkiye'deki işçi sıkıntısını. Adam yevmiye istiyor gül toplamaya. Yevmiye ile gül topladığın aman üretici temelli sıkıntıda. Adam akşama kadar 20 kilo gül toplamaz. 80-100 lira yevmiye istiyor Suriyeliler. Bundan dolayı da bütün üretici arkadaşlarda çok sıkıntı çekiyor. Buda şundan kaynaklanıyor. Bütün herkes gül dikti. Gülün çok olmasından dolayı. Aile işletmeciliğinden çıktı.”
Gül çiçeğini hasat edecek işçi bulmakta zorluk çektiklerine değinen Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Ali Doğan, bunun sebebinin ise herkesin gül dikmesine bağladı.

Gül çiçeğini hasat edecek işçi bulmakta zorluk çektiklerine değinen Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Ali Doğan, bunun sebebinin ise herkesin gül dikmesine bağladı.
Hava sıcaklıklarının artması nedeniyle gülçiçeğin de rekoltenin düştüğünü belirten Isparta Ticaret Borsası Meclis Başkanı Doğan, rekoltede %40 düşüş olduğunu ifade etti.
“Sıcakların olmasından dolayı bu yıl 3-5 gün erken geldi. Bu üreticiler açısından da iyi olmadı. Sıcaklardan dolayı üreticinin de yüzü gülmedi. Verim en az %40 düştü. Kendi ürettiğim gül geçen yıl 83 ton gelmişti bu yıl 50 ton olmadı daha. Bundan dolayı üreticilerde mağdur ,sanayici de umduğunu bulamadı. Umarım İlerisinde fiyatlarda iyi bir durum olur.”


Pandemi sürecinin gül yağı satışlarını etkilediğini belirten Ticaret Borsası Meclis Başkanı Doğan gülçiçeği üreticisi ve sanayicisine destek beklediklerini kaydetti.
Doğan, “Geçen yıllara nazaran 2 yıldır yurtdışına gidemiyoruz Pazar aramaya. Gidemediğimizden dolayı da mallar satılmıyor elimizde kaldı. Bütün sanayicilerin malları elinde kaldı. Bu yıl gül sezonu bitmek üzere hala Pazar yok. Yurtdışından istek de gelmiyor. Yazışmalarımızı yapıyoruz ama herhangi bir istek yok. Gül üreticisi ve sanayicisine destek bekliyoruz devletimiz tarafından. İnşallah bu yıl yaparlar.
Fındığa her şeye destek veriyorlar ama madem Isparta güller diyarı gülümüze üreticiye sanayiciye destek verilmiyor. Bundan dolayı da hem üretici mağdur hem sanayici mağdur. Girdiler ikiye katladı sanayicinin. Doğalgaz, elektrik, su, işletme giderleri ikiye katladı. İşçileri geçen yıl 100 liraya çalıştırıyorduk şuanda 140 lira veriyoruz işçiye.”


Gülçiçeğini hasat edecek işçi bulmakta zorluk çektiklerine değinen Doğan, bunun sebebinin ise herkesin gül dikmesine bağladı.
Doğan, “İşçilik gül toplatma ayrıntılı bir olay. Bütün arkadaşlar çok sıkıntı çekiyor işçi bulmakta. Suriyelilerin elinde kaldık. Onlarda öğrendiler Türkiye'deki işçi sıkıntısını.
Adam yevmiye istiyor gül toplamaya. Yevmiye ile gül topladığın aman üretici temelli sıkıntıda. Adam akşama kadar 20 kilo gül toplamaz. 80-100 lira yevmiye istiyor Suriyeliler. Bundan dolayı da bütün üretici arkadaşlarda çok sıkıntı çekiyor. Buda şundan kaynaklanıyor. Bütün herkes gül dikti. Gülün çok olmasından dolayı. Aile işletmeciliğinden çıktı.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.