Uluborlu’da Kiraz Hasadı Başladı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.06.2021 - 14:29, Güncelleme: 24.06.2021 - 14:29
 

Uluborlu’da Kiraz Hasadı Başladı

Türkiye’de kiraz üretiminin merkezi olarak kabul edilen Uluborlu İlçesinde kiraz hasadı başladı.
Uluborlu’da, lezzeti ve kalın kabuğu nedeniyle tercih edilen Uluborlu kirazı için çiftçiler yoğun bir hasat dönemine girdi. Üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kiraz bahçelerine giderek, olgunlaşan kirazları toplamaya başladı. Yaklaşık 16 bin dönüm arazi üzerinde üretimi yapılan kirazın kalitesi üreticiyi memnun etti. Mevsim şartlarının elverişli gitmesi nedeniyle, Napolyon kirazı olarak bilinen ’0- 900’ cinsi kiraz üretiminde geçmiş yıllara oranla yüzde 20’lik bir artış yaşandı. Lezzeti ve şeker oranı yüksek olan Uluborlu kirazı, kabuğu kalın olduğu için ihracata da oldukça elverişli olup iç piyasada tüketilmesinin yanı sıra Avrupa ülkelerine de ihraç edilmektedir. İhracat ağırlıklı olarak AB ülkeleri ve Rusya’ya yapılıyor. Kazasız belasız hayırlı bol kazançlı bir hasat dönemi dilediklerini ifade den Uluborlu Belediye Başkanı Aziz Tuna şunları söyledi; “Uluborlu kirazın merkezi. Bu seneki kiraz kalitemiz her sene olduğu gibi çok güzel. Ancak rekoltede düşüş var. Geçtiğimiz yıllarda 8-10 bin ton civarında olan rekolte bu sene 5 bin tona kadar düşecek. Beklenti bu yönde. Hasat açılış fiyatları 18 lira bandında. İnşallah fiyat aynı şekilde devam eder. Son 2 yıldır kiraz üreticisi zarar etmişti. Bu sene bari para kazansın diyoruz. Her yıl maliyetler artıyor. Ancak kirazın alım fiyatı hep aynı. Bu sürdürülebilir bir durum değil. İşçilik, mazot, gübre, ilaç ve sulama maliyetleri her yıl artıyor. Kirazın fiyatı da ona göre artması lazım diyoruz.” diye konuştu
Türkiye’de kiraz üretiminin merkezi olarak kabul edilen Uluborlu İlçesinde kiraz hasadı başladı.

Uluborlu’da, lezzeti ve kalın kabuğu nedeniyle tercih edilen Uluborlu kirazı için çiftçiler yoğun bir hasat dönemine girdi. Üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kiraz bahçelerine giderek, olgunlaşan kirazları toplamaya başladı. Yaklaşık 16 bin dönüm arazi üzerinde üretimi yapılan kirazın kalitesi üreticiyi memnun etti. Mevsim şartlarının elverişli gitmesi nedeniyle, Napolyon kirazı olarak bilinen ’0- 900’ cinsi kiraz üretiminde geçmiş yıllara oranla yüzde 20’lik bir artış yaşandı. Lezzeti ve şeker oranı yüksek olan Uluborlu kirazı, kabuğu kalın olduğu için ihracata da oldukça elverişli olup iç piyasada tüketilmesinin yanı sıra Avrupa ülkelerine de ihraç edilmektedir.

İhracat ağırlıklı olarak AB ülkeleri ve Rusya’ya yapılıyor. 
Kazasız belasız hayırlı bol kazançlı bir hasat dönemi dilediklerini ifade den Uluborlu Belediye Başkanı Aziz Tuna şunları söyledi; “Uluborlu kirazın merkezi. Bu seneki kiraz kalitemiz her sene olduğu gibi çok güzel. Ancak rekoltede düşüş var. Geçtiğimiz yıllarda 8-10 bin ton civarında olan rekolte bu sene 5 bin tona kadar düşecek. Beklenti bu yönde. Hasat açılış fiyatları 18 lira bandında. İnşallah fiyat aynı şekilde devam eder. Son 2 yıldır kiraz üreticisi zarar etmişti. Bu sene bari para kazansın diyoruz. Her yıl maliyetler artıyor. Ancak kirazın alım fiyatı hep aynı. Bu sürdürülebilir bir durum değil. İşçilik, mazot, gübre, ilaç ve sulama maliyetleri her yıl artıyor. Kirazın fiyatı da ona göre artması lazım diyoruz.” diye konuştu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.