Isparta'nın Kayısı rekoltesi düştü

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.07.2021 - 17:58, Güncelleme: 04.07.2021 - 17:58
 

Isparta'nın Kayısı rekoltesi düştü

Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden birisi olan Senirkent İlçesine bağlı Gençali Köyünde kayısı hasadı devam ediyor. 20 Haziranda başlayan hasat dönemi 15 Temmuzda bitecek.
Geçmiş yıllara göre kalite iyi. Yörede yetiştirilen kayısı genellikle Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. BU SENEKİ REKOLTE ANCAK 2 BİN TON OLACAK Geçen yıllara oranla rekoltede yüzde 60’lara varan düşüş olduğunu ifade eden Gençali Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Faruk Gökarslan hasat dönemine ilişkin olarak şunları söyledi; “Her yıl olduğu gibi bu senede kalitemiz çok iyi. Seyrek olması nedeniyle renk, aroma çok iyi.Ancak rekoltede büyük düşüş var. Don, sıcaklık ve kuraklığa bağlı olarak rekoltemizçok düşütü. Bu sene ancak 2 bin ton civarında olmasını tahmin ediyoruz. Fabrikalık dediğimiz kayısı 1.5 lira, sofralık dediğimiz kayısı da cins ve kalitesine göre 4 ila 10 lira arsında pazarlanıyor.İhracatımız genel olarak Rusya ve AB ülkelerine yapılıyor. İç piyasada ise İstanbul, Ankara başta olmak üzere büyük şehirlere pazarlanıyor.” SULAMADA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANDIÜreticiler olarak bazı sıkıntıları olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Faruk Gökarslan; “Gençali Köyü kayısısı ile dünyada marka oldu. Üretime meyilli çalışkan Gençali halkı iyi ve modern tarım uygulamaları doğrultusunda bilinçli üretim yapıyor. Üreterek milli ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Ancak bazı sıkıntılarımız var. Mazot, gübre, sulama ve işçilik başta olmak üzere maliyetler her yıl yüzde yüz artmaktadır. Özellikle bu sene sulamada büyük sıkıntılar yaşadık. Eğirdir Gölündeki çekilmeye bağlı olarak sulama sıkıntısı yaşadık. İstediğimiz gibi sulayamadık. Bu sene bir şekilde atlatıldı. Bu konuda yetkililerden önümüzdeki seneler için yardım ve destek bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki sene su sıkıntısı yaşamayız” diye konuştu.
Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden birisi olan Senirkent İlçesine bağlı Gençali Köyünde kayısı hasadı devam ediyor. 20 Haziranda başlayan hasat dönemi 15 Temmuzda bitecek.

Geçmiş yıllara göre kalite iyi. Yörede yetiştirilen kayısı genellikle Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

BU SENEKİ REKOLTE ANCAK 2 BİN TON OLACAK

Geçen yıllara oranla rekoltede yüzde 60’lara varan düşüş olduğunu ifade eden Gençali Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Faruk Gökarslan hasat dönemine ilişkin olarak şunları söyledi; “Her yıl olduğu gibi bu senede kalitemiz çok iyi. Seyrek olması nedeniyle renk, aroma çok iyi.Ancak rekoltede büyük düşüş var. Don, sıcaklık ve kuraklığa bağlı olarak rekoltemizçok düşütü. Bu sene ancak 2 bin ton civarında olmasını tahmin ediyoruz. Fabrikalık dediğimiz kayısı 1.5 lira, sofralık dediğimiz kayısı da cins ve kalitesine göre 4 ila 10 lira arsında pazarlanıyor.İhracatımız genel olarak Rusya ve AB ülkelerine yapılıyor. İç piyasada ise İstanbul, Ankara başta olmak üzere büyük şehirlere pazarlanıyor.”


SULAMADA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANDI
Üreticiler olarak bazı sıkıntıları olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Faruk Gökarslan; “Gençali Köyü kayısısı ile dünyada marka oldu. Üretime meyilli çalışkan Gençali halkı iyi ve modern tarım uygulamaları doğrultusunda bilinçli üretim yapıyor. Üreterek milli ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Ancak bazı sıkıntılarımız var. Mazot, gübre, sulama ve işçilik başta olmak üzere maliyetler her yıl yüzde yüz artmaktadır. Özellikle bu sene sulamada büyük sıkıntılar yaşadık. Eğirdir Gölündeki çekilmeye bağlı olarak sulama sıkıntısı yaşadık. İstediğimiz gibi sulayamadık. Bu sene bir şekilde atlatıldı. Bu konuda yetkililerden önümüzdeki seneler için yardım ve destek bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki sene su sıkıntısı yaşamayız” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.