Göldeki su seviyesinin düşmesiyle canlı yaşamında büyük değişimler var

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.10.2020 - 16:25, Güncelleme: 04.10.2020 - 16:25
 

Göldeki su seviyesinin düşmesiyle canlı yaşamında büyük değişimler var

Türkiye’nin 7 renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde uzun süredir su seviyesi düşüyor. Bununla birlikte göldeki canlılarında yaşamında büyük değişimler görülüyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ISUBÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, hem gölün çekilimi, hem de gölde canlıların korunması için çalışmaların yapıldığını söyledi.
Türkiye’nin 7 renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde uzun süredir su seviyesi düşüyor. Bununla birlikte göldeki canlılarında yaşamında büyük değişimler görülüyor. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, özellikle gölün içindeki yaşamın korunması noktasında önemli çalışmalar yapıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ISUBÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, Göldeki su seviyesinin düşmesiyle canlı yaşamında büyük değişimler görüldüğünü söyledi. Son zamanlarda bütün dünyada ve ülkemizde genel olarak sularda çekilme ve azalmanın olması çok dikkat çekici, bizim fakülte olarak üzerinde durduğumuz kadar ve yıllardır 38 yıllık bir fakülte ve bu konuda çok fazla çalışmanın yapıldığı bir göl. Eğirdir gölü 7 renkli bir göl gözbebeğimiz Isparta’nın en iyi değerlerinden gölümüzü korumamız için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Gölde 2 metrelik bir çekilmenin olduğunu görüyoruz öncelikli olarak çekilmenin engellenmesi bizim için önemli ama su ürünleri fakültesi olarak suda yaşayan canlılar bizim için daha önemli genel bir bakış olarak suyun çekilmesine bakıyoruz ama suyun içindeki canlılara ne oluyor balıklar yaşıyor ve suyun çekilmesine bağlı olarak farklı semptomlar var özellikle suyun çekilmesiyle birlikte özellikle sazan gibi balıkların yumurtlama alanlarında büyük değişimlerin olduğu görünüyor bu anlamda çok değerli bizim için ve bunlara dikkat etmemiz gerekiyor balık fağmasıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapılmakta özellikle temel bilimler bölümümüzdeki öğretim üyemizden balıkla ilgili fitapilamla ilgili, su bitkileriyle ilgili hem proje çalışmaları hemde bireysel çalışmalar oldukça fazla. Eğirdir Gölü’nde balık avcılığının iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kubilay, Eğirdir gölü ve su ürünleri konusunda rapor hazırladıklarını açıkladı. Gölde özellikle balıkçılık yönetimi balık avcılığıyla ilgili yönetimin iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum bu anlamda da fakülteyle işbirliğinin yapılması gerekiyor ve yine kerevit kotalarının belirlenirken bilimsel çalışmalar ışığı altında yapılması çok önemli fakülte olarak yapabileceğimiz bilimsel çalışmaların tamamen kurumlarla paylaşılması halinde işbirliğiyle daha iyi şeylerin olacağından eminiz. Biz fakülte olarak Eğirdir gölünün sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili bir rapor hazırlıyoruz ve gerekli kurumlara teslim edilecek biz fakülte olarak eğirdir gölüyle ilgili yapılacak her çalışmada bizler varız bu göl bizimdir ve tüm öğretim görevlilerimizle birlikte ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.
Türkiye’nin 7 renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde uzun süredir su seviyesi düşüyor. Bununla birlikte göldeki canlılarında yaşamında büyük değişimler görülüyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ISUBÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, hem gölün çekilimi, hem de gölde canlıların korunması için çalışmaların yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin 7 renkli gölü olarak bilinen Eğirdir Gölü’nde uzun süredir su seviyesi düşüyor. Bununla birlikte göldeki canlılarında yaşamında büyük değişimler görülüyor. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, özellikle gölün içindeki yaşamın korunması noktasında önemli çalışmalar yapıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ISUBÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, Göldeki su seviyesinin düşmesiyle canlı yaşamında büyük değişimler görüldüğünü söyledi. Son zamanlarda bütün dünyada ve ülkemizde genel olarak sularda çekilme ve azalmanın olması çok dikkat çekici, bizim fakülte olarak üzerinde durduğumuz kadar ve yıllardır 38 yıllık bir fakülte ve bu konuda çok fazla çalışmanın yapıldığı bir göl.

Eğirdir gölü 7 renkli bir göl gözbebeğimiz Isparta’nın en iyi değerlerinden gölümüzü korumamız için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Gölde 2 metrelik bir çekilmenin olduğunu görüyoruz öncelikli olarak çekilmenin engellenmesi bizim için önemli ama su ürünleri fakültesi olarak suda yaşayan canlılar bizim için daha önemli genel bir bakış olarak suyun çekilmesine bakıyoruz ama suyun içindeki canlılara ne oluyor balıklar yaşıyor ve suyun çekilmesine bağlı olarak farklı semptomlar var özellikle suyun çekilmesiyle birlikte özellikle sazan gibi balıkların yumurtlama alanlarında büyük değişimlerin olduğu görünüyor bu anlamda çok değerli bizim için ve bunlara dikkat etmemiz gerekiyor balık fağmasıyla ilgili bilimsel çalışmalar yapılmakta özellikle temel bilimler bölümümüzdeki öğretim üyemizden balıkla ilgili fitapilamla ilgili, su bitkileriyle ilgili hem proje çalışmaları hemde bireysel çalışmalar oldukça fazla.

Eğirdir Gölü’nde balık avcılığının iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kubilay, Eğirdir gölü ve su ürünleri konusunda rapor hazırladıklarını açıkladı. Gölde özellikle balıkçılık yönetimi balık avcılığıyla ilgili yönetimin iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum bu anlamda da fakülteyle işbirliğinin yapılması gerekiyor ve yine kerevit kotalarının belirlenirken bilimsel çalışmalar ışığı altında yapılması çok önemli fakülte olarak yapabileceğimiz bilimsel çalışmaların tamamen kurumlarla paylaşılması halinde işbirliğiyle daha iyi şeylerin olacağından eminiz.

Biz fakülte olarak Eğirdir gölünün sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili bir rapor hazırlıyoruz ve gerekli kurumlara teslim edilecek biz fakülte olarak eğirdir gölüyle ilgili yapılacak her çalışmada bizler varız bu göl bizimdir ve tüm öğretim görevlilerimizle birlikte ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.