Deprem riski Türkiye’nin kaçınılmaz bir gerçeğidir  

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.11.2020 - 20:44, Güncelleme: 21.11.2020 - 20:44
 

Deprem riski Türkiye’nin kaçınılmaz bir gerçeğidir  

Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, Deprem afetinden korunmak için, Can güvenliğimiz için kentsel dönüşüm Hayati önem taşıyor!
Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, Deprem afetinden korunmak için, Can güvenliğimiz için kentsel dönüşüm Hayati önem taşıyor!  Korkmaz’ın açıklaması şöyle ‘’ Türkiye’nin bir deprem ülkesini olduğunu biliyoruz. Kuşkusuz afetlerin en yıkıcı olanı depremlerdir. Geçtiğimiz yıl Elazığ ve Malatya’da şimdi ise İzmir’de aynı acıyı yaşadık. Aslında yaşanan bu felakete doğal afet olarak değil de doğal olmayan bir afet şeklinde değerlendirmek gerekir.  Depremden korunmak kendi elimizde. Fay hatları üzerindeki ülkeler, depremleri yağmur kadar doğal karşılamalıdır. Biz şehirlerimizi yeniden inşa etmek zorundayız. Bir kentsel dönüşüm meselemiz var. Ama kentsel dönüşümde ada bazlı dönüşüm yapmadığımız için başarılı olamadık. 2012 yılında çıkarılan “Afet Riski Altındaki Alanların Yeniden Yapılması” yasasına göre hayata geçen kentsel dönüşümün, 2019’da yürürlüğe giren “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” ile yeniden hayat buluyor. Deprem açısından çok önemli olan, binayı korozyona karşı koruyan “su yalıtımı yönetmeliği” 2017 yılında çıktı. Deprem Yönetmeliği’ne uygun, su, ses, yangın yönetmeliklerine göre projelendirilmiş, Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu tutulduğu, enerji, su ve atık yönetimini içeren, çevreye uyumlu, doğru malzemenin doğru yerde, doğru şekilde kullanılması ve tüm bu sürecin doğru şekilde denetlenmesi ile yasadan anladığımız kentsel dönüşüm ancak şimdi gerçekleşebilecektir.  “Güçlendirme/Yenileme” ihmal edilmemelidir. Toplumu güvenli yapılara kavuşturacak kentsel dönüşüm kapsamında, alan dönüşümü esaslı bir planın uygulamaya alınması gerekmektedir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden farklı olarak deprem kuşağında yer alan ülkemizde kentsel dönüşüm kanunu ile başlayan süreç büyük önem taşıyor. Ancak Türkiye’ de güçlendirme/yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa’ya göre geride kaldığımızı görüyoruz. Ülkemizdeki kentsel dönüşüm sürecinde, tek uygun çözüm olarak vurgulanan yıkım ve yeniden yapımın, global olarak güçlendirme/yenilemenin ekonomik veya mümkün olmadığı yerlerde tercih edildiği biliniyor. Hatta doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve yıkım sonucu ortaya çıkan molozun doğada neden olduğu tahribat gerekçeleri ve sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda, Avrupa’da son yıllarda, ekonomik olmasa da teknik olarak mümkünse yıkım-yeniden yapım yerine güçlendirme/yenileme yaklaşımı benimseniyor. Binaları yıkmadan da depreme hazırlıklı olmamız mümkün.. Burada en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Kent dönüşümü rant kapısı yada siyasi oy kaygısı gütmeden, sadece ama sadece halkın can ve mal güvenliğini ön planda tutan bir anlayış ile hizmet konusu yapmamız gerekiyor. Bu bağlamda yapılacak olan her türlü çalışmada İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Isparta Temsilciliği olarak teknik destek vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.’’  
Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, Deprem afetinden korunmak için, Can güvenliğimiz için kentsel dönüşüm Hayati önem taşıyor!

Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz, Deprem afetinden korunmak için, Can güvenliğimiz için kentsel dönüşüm Hayati önem taşıyor!

 Korkmaz’ın açıklaması şöyle ‘’ Türkiye’nin bir deprem ülkesini olduğunu biliyoruz. Kuşkusuz afetlerin en yıkıcı olanı depremlerdir. Geçtiğimiz yıl Elazığ ve Malatya’da şimdi ise İzmir’de aynı acıyı yaşadık. Aslında yaşanan bu felakete doğal afet olarak değil de doğal olmayan bir afet şeklinde değerlendirmek gerekir. 

Depremden korunmak kendi elimizde. Fay hatları üzerindeki ülkeler, depremleri yağmur kadar doğal karşılamalıdır. Biz şehirlerimizi yeniden inşa etmek zorundayız. Bir kentsel dönüşüm meselemiz var. Ama kentsel dönüşümde ada bazlı dönüşüm yapmadığımız için başarılı olamadık.

2012 yılında çıkarılan “Afet Riski Altındaki Alanların Yeniden Yapılması” yasasına göre hayata geçen kentsel dönüşümün, 2019’da yürürlüğe giren “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” ile yeniden hayat buluyor.

Deprem açısından çok önemli olan, binayı korozyona karşı koruyan “su yalıtımı yönetmeliği” 2017 yılında çıktı. Deprem Yönetmeliği’ne uygun, su, ses, yangın yönetmeliklerine göre projelendirilmiş, Enerji Kimlik Belgesi alınmasının zorunlu tutulduğu, enerji, su ve atık yönetimini içeren, çevreye uyumlu, doğru malzemenin doğru yerde, doğru şekilde kullanılması ve tüm bu sürecin doğru şekilde denetlenmesi ile yasadan anladığımız kentsel dönüşüm ancak şimdi gerçekleşebilecektir.

 “Güçlendirme/Yenileme” ihmal edilmemelidir.

Toplumu güvenli yapılara kavuşturacak kentsel dönüşüm kapsamında, alan dönüşümü esaslı bir planın uygulamaya alınması gerekmektedir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden farklı olarak deprem kuşağında yer alan ülkemizde kentsel dönüşüm kanunu ile başlayan süreç büyük önem taşıyor. Ancak Türkiye’ de güçlendirme/yenileme çalışmalarının ihmal edildiğini ve Avrupa’ya göre geride kaldığımızı görüyoruz. Ülkemizdeki kentsel dönüşüm sürecinde, tek uygun çözüm olarak vurgulanan yıkım ve yeniden yapımın, global olarak güçlendirme/yenilemenin ekonomik veya mümkün olmadığı yerlerde tercih edildiği biliniyor. Hatta doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve yıkım sonucu ortaya çıkan molozun doğada neden olduğu tahribat gerekçeleri ve sürdürülebilirlik kavramı doğrultusunda, Avrupa’da son yıllarda, ekonomik olmasa da teknik olarak mümkünse yıkım-yeniden yapım yerine güçlendirme/yenileme yaklaşımı benimseniyor.

Binaları yıkmadan da depreme hazırlıklı olmamız mümkün..

Burada en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Kent dönüşümü rant kapısı yada siyasi oy kaygısı gütmeden, sadece ama sadece halkın can ve mal güvenliğini ön planda tutan bir anlayış ile hizmet konusu yapmamız gerekiyor.

Bu bağlamda yapılacak olan her türlü çalışmada İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Isparta Temsilciliği olarak teknik destek vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz.’’

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ispartamhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.